Naast een uitgebreide apotheek beschikken wij ook over een breed assortiment verzorgingsmiddelen zoals vlooienmiddelen en wormkuren.
Voor kwaliteitsvoeding en specifieke dieetvoeders kunt U ook bij ons terecht. Openingstijden: zie de contactpagina

 

  

Voeding

Voeding bevat vele voedingsstoffen (nutriënten). Deze nutriënten kunnen echter in 7 belangrijke groepen onderverdeeld worden: water, eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen, en vitaminen.

Water
Alhoewel water in principe geen nutriënten bevat, is het toch de belangrijkste voedingsstof. Ongeveer 70% van het lichaam van uw huisdier bestaat uit water en zonder voldoende water in de voeding is leven onmogelijk.

Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen van alle lichaamsweefsels, hormonen en enzymen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en de hoeveelheid en de soort aminozuren bepalen de eigenschappen van het eiwit. Er zijn 20 verschillende aminozuren en een aantal daarvan kan uw huisdier niet zelf aanmaken (10 bij de hond, 11 bij de kat) Dit worden de essentiële aminozuren genoemd omdat die dus altijd met de voeding opgenomen moeten worden. Eiwitten kunnen zowel van plantaardige (granen, peulvruchten) als dierlijke (vlees, vis, gevogelte, eieren) herkomst zijn. Bij de kwaliteit van eiwit in de voeding gaat het om de totale aminozuur samenstelling en hierin kunnen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten elkaar vaak goed aanvullen. Voldoende eiwit draagt bij aan een betere gezondheid en tekorten kunnen snel tot problemen leiden. Groeiende, drachtige, zogende en herstellende dieren hebben meestal een nog hogere eiwitbehoefte.

Vetten
Veruit de belangrijkste functie van vetten is het leveren van energie, maar ze spelen ook een belangrijke rol in de stofwisseling van de huid en het zenuwstelsel. Vetten zijn ook belangrijk bij de opname van sommige (vet oplosbare) vitamines. Een speciale rol is weggelegd voor de onverzadigde omega-3 en omega-6 vetzuren. Van deze vetzuren is bekend dat ze veel processen in het lichaam kunnen beïnvloeden; ze verminderen bijvoorbeeld ontstekingsreacties. Met name omega-3 vetzuren uit vis of visolie hebben veel positieve effecten. Omdat vet als smakelijk ervaren wordt, bevatten veel voedingen (te) hoge vetgehaltes met alle gevolgen van dien. Want te veel vet leidt net als bij mensen tot overgewicht.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn suikers (bijvoorbeeld glucose en zetmeel) die afkomstig zijn van plantaardig materiaal. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor het leveren van energie. Er bestaan simpele koolhydraten die makkelijk verteerd worden en complexe koolhydraten die eerst gedeeltelijk door darmbacteriën afgebroken moeten worden voordat ze verder verteerd kunnen worden. Koolhydraten hebben grote invloed op de passagesnelheid van het voedsel door de darm en op de consistentie van de ontlasting doordat ze vele water aan kunnen trekken.

Voedingsvezels
Vezels zijn feitelijk complexe koolhydraten die niet verteerd kunnen worden door het huisdier. Een deel van de vezels kan wel gefermenteerd worden door de bacteriën in de darm. Vezels leveren geen energie, maar zijn wel erg belangrijk voor een goede darmwerking. Voldoende vezels voorkomen bijvoorbeeld obstipatie. Met het juiste type vezels kan de flora in de darmen gunstig beïnvloed worden.

Mineralen
Mineralen zijn nodig voor het goed functioneren van veel processen in het lichaam. Afhankelijk van de hoeveelheid die van een mineraal nodig is, worden ze ingedeeld in macromineralen (o.a. calcium, fosfor, magnesium) en micromineralen of sporenelementen (o.a. koper, zink, jodium).
Bijvoorbeeld calcium en fosfor vervullen een belangrijke rol bij de opbouw van het skelet. Fouten in de hoeveelheid calcium en fosfor of de verhouding tussen beiden zijn snel gemaakt. Zeker voor groeiende dieren is een juiste hoeveelheid calcium en fosfor belangrijk. Bij pups van grote hondenrassen wordt al snel teveel calcium gegeven. Een speciaal aangepaste voeding is voor deze pups essentieel om groeistoornissen te voorkomen.

Vitaminen
Vitaminen zijn stoffen die een belangrijke rol spelen bij processen in het lichaam, zoals de stofwisseling, de botopbouw en de spijsvertering. Vitaminen zijn onder te verdelen in vet oplosbare- en water oplosbare vitaminen. Er zijn 13 vitaminen: vier in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en negen in water oplosbare vitaminen; acht B vitaminen en vitamine C. De in vet oplosbare vitaminen zitten voornamelijk in vette voedingsmiddelen en kunnen in het lichaam worden opgeslagen. De in water oplosbare vitaminen zitten juist in het water, dat in veel voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze vitaminen niet opslaan. Een teveel verlaat het lichaam via de urine.

SPECIFIC® biedt een premium lijn onderhouds- en dieetvoedingen waarvan de samenstelling afgestemd is op de behoeftes van verschillende leeftijden en rasgroottes en op de bijzondere behoeftes van dieren met een bepaalde aandoening. Door de hoogwaardige kwaliteit van de ingrediënten zijn de voedingen heel goed verteerbaar en worden de meeste nutriënten benut door het dier. Dit zorgt er onder andere voor dat dieren die SPECIFIC® krijgen erg weinig ontlasting hebben. De uitgebalanceerde samenstelling van de onderhoudsvoedingen helpt huisdieren gezond te houden en de effectieve werking van de therapeutische dieetvoedingen is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Specific voeding.

Voor nog meer informatie: www.specific.nl

  

Specific spaarkaart:

Deze spaarkaart is geldig voor alle SPECIFIC producten. Voor iedere € 5.-- die u besteedt bij uw dierenarts ontvangt u op uw spaarkaart een stempel. Voor een volle spaarkaart ontvangt u € 7.50 korting op uw volgende SPECIFIC aankoop.