Maand van de gebitsverzorging.

GEBITSCONTROLE.

Verzorgen is beter dan genezen

Baasjes van honden kunnen in de maand februari voor een gebitscontrole. Samen met bijna 1000 andere praktijken in Nederland organiseren wij de Maand van de Gebitsverzorging. Extra aandacht is nodig, want het hondengebit wordt onvoldoende verzorgd en moet net als bij mensen dagelijks gepoetst worden. Baasjes kunnen tijdens spreekuren vragen stellen over elektrische tandenborstels, tandpasta, DentaStix en hondenbrokjes. Ook bezitters van een kat zijn welkom voor een gebitscontrole.

 Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden gebitsproblemen heeft. De tand- en tandvleesproblemen blijven vaak onopgemerkt bij de baasjes, zo blijkt uit onderzoek onder Nederlandse dierenartsen en hondenbezitters. De gebitsproblemen kunnen leiden tot bloedingen en het uitvallen van tanden. Dierenartsen trekken daarom aan de bel en roepen hondenbezitters op het gebit van hun hond te laten controleren.

 ‘Stank uit de bek is niet normaal’

“Ten onrechte denken veel mensen dat honden altijd uit de bek stinken. Dat beeld is onjuist. Aanhoudende stank uit de bek is alarm en betekent in veel gevallen dat er gebitsproblemen zijn. De dierenarts kan dit het beste controleren”, aldus dierenarts Marnix Lamberts, voorzitter van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde. “Gebitsverzorging is noodzakelijk omdat het voedingspatroon en het fysiek van honden in de loop der jaren zijn veranderd in vergelijking met hun voorouders die in het wild leefden”.

 Laat het hondengebit controleren

Bijna duizend vestigingen van dierenartsenpraktijken organiseren in de maand februari speciale acties om gebitsverzorging onder de aandacht te brengen. Op www.maandvandegebitsverzorging.nl kunnen honden- en kattenbezitters op postcode zoeken welke dierenartsenpraktijken meedoen en welke acties er worden georganiseerd.