Vuurwerk

De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer veel geknal. Veel huisdieren, vooral honden, reageren daar erg nerveus op, zowel binnen als buitenshuis.

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn. Want ze worden voor hun angst beloond, door middel van aandacht. Soms wordt het gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron enz. enz.

Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is, om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig bent. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden of ze hoeven lekker niet naar buiten. Als u wilt weten of uw hond echt angstig is, let dan op zijn of haar houding en gedrag: een echt bange hond heeft de oren naar beneden, houdt de staart zo laag mogelijk, trekt de mondhoeken naar beneden en wil op dat moment absoluut niet snoepen!

Training

U kunt uw hond zelf een vuurwerkcursus geven. Er zijn bandjes te koop met vuurwerk - geluiden die u kunt bestellen via www.tinley.nl.

Zet dit geluid eerst op een sterkte die de hond niet eng vindt en beloon het niet bang zijn door zijn favoriete spelletje met hem te spelen. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de onaangename geluiden en het leuke spel. Als dit goed gaat, zet dan het geluid iets harder.   

Ga niet te snel. Voor de grootste kans op succes moet u wel tijdig beginnen, zeker 2 maanden voor oudejaarsavond.

Tips:

 • Zet de radio vaak aan.
 • Leid de hond af, ook tijdens het uitlaten, met een speeltje-met-geluid zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op รบ te letten en niet op zijn omgeving.
 • Beloon de hond voor het niet bang zijn, negeer het bang zijn.
 • Leer kinderen om geen rotjes naar dieren te gooien.
 • Laat een angstige hond uitsluitend aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond.

Medische mogelijkheden:

Het is niet zo simpel om de hond met medicijnen rustig te krijgen in de maand december. Medicijnen werken vaak niet lang genoeg, niet sterk genoeg of ze hebben ongewenste bijwerkingen. Sommige medicijnen zijn wel geschikt om de vuurwerktraining gemakkelijker te maken, ze kunnen dan al langer van te voren gegeven worden. Overleg hierover met uw dierenarts. U moet deze medicatie dan in januari langzaam afbouwen.

Oud en Nieuw tabletten:

Dit zijn tabletten die op oudejaarsavond worden gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze tabletten worden door uw dierenarts op gewicht en soms op ras individueel gedoseerd om het zo veilig mogelijk te houden. Nadelen: het effect is niet helemaal voorspelbaar, het treedt soms te laat op en het houdt ook de volgende dag nog aan.

Het beste idee:

Begin met de vuurwerktraining. Begin op tijd en niet op 31 december, maar het beste al twee maanden van te voren. Gebruik indien nodig medicijnen om de training succesvoller te maken.

Met Oud en Nieuw:

 • Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houd ramen en deuren dicht.
 • Laat de hond voor 22.00 uur uit, geef de vuurwerktabletten in precies volgens voorschrift.
 • Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker
 • niet als hij tabletten heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren!
 • Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken! Ze imiteren elkaars gedrag, zowel goed - als slecht gedrag.
 • Doe de volgende dag rustig aan tot de tabletten helemaal zijn uitgewerkt.