Actie van de maand

Dinsdag 4 oktober is het dierendag. Wij houden tussen 14.15 en 15.30 een gratis knuffelspreekuur voor de kleine diereneigenaren. Ze mogen langskomen met hun zieke knuffeldier zodat wij deze beter kunnen maken. Wat voor dier maakt niet uit, wij zullen ze voorzien van de beste zorg en de kinderen krijgen een goodiebag mee.

 

Oktober maand van de oudere kat

Oktober staat in het teken van de oudere kat.

Vanaf 7 jaar leeftijd hebben katten meer kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Vaak merkt de eigenaar nog niets aan de kat, maar als je weet waar je op moet letten kun je soms al kleine aanwijzingen zien. Naarmate de kat ouder wordt, loopt hij meer risico op het ontwikkelen van progressieve ziektes. Met veel van deze ziektes valt prima te leven, zeker als ze in een vroegstadium ontdekt worden.

Welke gezondheidsproblemen komen voor bij de oudere kat

De belangrijkste ouderdomsziektes bij de oudere kat zijn:

- nierfalen

- overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)

- suikerziekte (diabetes mellitus)

- hoge bloeddruk (hypertensie)

- tandvlees ontstekingen (gingivitis/stomatitis)

- gewrichtsslijtage (artrose)

Door een regelmatige gezondsheidscontrole kunen we gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen. Naast lichamelijk onderzoek met speciale aandacht voor het gebit, schildklier en hart, kunnen we dmv bloedonderzoek de functie van lever, nieren en schildklier controleren. Bij verdenking van gewrichtspijn kan een röntgenonderzoek doen.